Spring naar de inhoud

hond allergie dierenartsen de vlinderbeekAllergieën

Het is (officieel) lente en dat betekent voor velen dat de onvermijdelijke allergieën weer de kop op steken. Ook honden kunnen rond deze tijd van het jaar last hebben van bijvoorbeeld waterige ogen of een geïrriteerde huid en wat gedaan met de kat die steeds moet niezen? Hier zijn enkele symptomen van en tips voor huisdieren met allergieën.

 

Allergieën bij honden

Net zoals mensen kunnen ook honden last hebben van hooikoorts en allergisch zijn aan pollen, huisstofmijt, schimmel en waspoeder maar evengoed aan andere huisdieren of zelfs mensen.

Heeft jouw trouwe viervoeter last van waterige ogen, een lopende neus, niesbuien, haaruitval, merk je een verandering van geur, een schilferige huid of vette vacht? Kan jouw hond niet stoppen met aan de poten te likken, zich tegen meubels aan te schuren of overdreven veel te krabben en in de vacht te bijten?

Hoewel deze symptomen natuurlijk een waaier aan oorzaken kunnen hebben, is het best (zeker wanneer je hond last heeft van verschillende kwaaltjes en deze seizoensgebonden lijken) een afspraak te maken bij de dierenarts.

Katten met niesbuien

Ook katten kunnen allergisch zijn of geïrriteerd raken door pollen, schimmel, stof, schoonmaakproducten, parfum, sigarettenrook of stof van de kattenbak. Ze zijn vooral gevoelig aan infecties van de luchtwegen en niesbuien kunnen daardoor wijzen op een infectie, mondziekte of in het ergste geval zelfs kanker.

Over het algemeen worden niesbuien bij katten minder vaak veroorzaakt door allergieën dan bij mensen. Niezen is een natuurlijke manier voor katten om slijmen te verwijderen. Heb je onlangs de kattenbak ververst of gebruik je een nieuw parfum of schoonmaakproduct? Dan kan dat de oorzaak zijn, maar wanneer je kat blijft niezen kan je best een dierenarts raadplegen.