Spring naar de inhoud

Chocolade is giftig voor huisdieren

chocoladevergiftiging dierenarts de vlinderbeek Zowel honden als katten zijn gevoelig voor chocolade! Chocolade bevat theobromine en deze ‘giftige’ stof wordt veel langzamer afgebroken door onze huisdieren. Ook paarden en fretten kunnen chocolade niet verdragen!

Één reep pure chocolade van 200 gram kan een hond ter grootte van een Labrador doden. Deze vergiftiging stellen we wel minder vaak vast bij katten; aangezien die vaak kieskeurig zijn, zullen ze niet vlug uit zichzelf chocolade eten.

De hoeveelheid theobromine hangt natuurlijk af van de soort chocolade. Heeft uw hond of kat bijvoorbeeld een heel kleine hoeveelheid witte chocolade gegeten, dan hoef je niets te doen.

In elk geval raden we aan om élke vorm van chocolade uit de buurt van uw huisdier te houden!

Heeft jouw huisdier toch een stuk chocolade kunnen bemachtigen?

Laat jouw kat of hond braken! De belangrijkste eerste reactie is doen braken zodat het gif uit het lichaam is. De makkelijkste en beste methode: geef minimum 1 soeplepel keukenzout via zijn/haar mond. Desnoods met twee personen en de mond openhouden zodat je het zout kan gieten.

Twee tot vier uur na de inname kunt u de symptomen van chocolade-inname beginnen opmerken: de hond wordt rusteloos, moet braken, gaat veel urineren en heeft diarree. Wanneer de ademhaling sneller gaat, de hartslag stijgt en de koorts uitbreekt, betekent dit dat de situatie ernstiger wordt.

In het ergste geval kunnen er epileptische aanvallen en hartritmestoornissen optreden. Hier ontstaat het grootste risico op een fatale afloop.

Neem onmiddellijk contact met ons op als:

  • De hond meer dan 2 gram per kilogram lichaamsgewicht zwarte chocolade heeft opgegeten. (20 gram voor een hond van 10 kilogram, 40 gram voor een hond van 20 kilogram, …)
  • De hond meer dan 10 gram per kilogram lichaamsgewicht melkchocolade heeft opgegeten.

(100 gram voor een hond van 10 kilogram, 200 gram voor een hond van 20 kilogram, …)

  • De opname met keukenzout om te braken niet is gelukt.

Een echt tegengif bestaat er niet, maar de dierenarts zal de symptomen behandelen. Als de inname recent is, zal de dierenarts ook de hond of kat doen braken om de gevaarlijke stoffen uit het lichaam te verwijderen en vervolgens ter observatie blijven.