Spring naar de inhoud

Durft jouw kat naast de kattenbak plassen?

Kat dierenartsen De VlinderbeekKatten zijn van nature uit zindelijke dieren, met andere woorden: katten gaan uit zichzelf op hun eigen privé-toilet!

Merk je plots dat jouw kat vaker naar toilet gaat, veel kleine plasjes doet, pijnsymptomen vertoont tijdens het urineren of zelfs ineens jouw tapijt of een ander object als een toilet beschouwd?

Dit zijn namelijk tekenen van een blaasontsteking. Bij de kat heet dit “Feline lower urinary tract disease”.

Het is zeer belangrijk om te weten wat de oorzaak is en dus diagnosticeren of er al dan niet kristallen in de urine aanwezig zijn.

Struvietkristallen ontstaan door een te basische (=lage pH) omgeving in de blaas, welke vaak wordt veroorzaakt door voeding met een hoge zuurtegraad.
Calciumoxalaatkristallen ontstaan dan net door een te zure omgeving in de blaas.

Het zijn in feite kleine glassplintertjes die de blaaswand irriteren!

Beide vormen van kristallen kunnen neerslaan – kristalliseren – en stenen vormen, die dan de urineblaas of urinewegen kunnen doen blokkeren!!

EEN PRAKTISCH STAPPENPLAN INDIEN JOUW KAT EEN VAN BOVENSTAANDE SYMPTOMEN VERTOOND

 • Urine onderzoek is de gouden standaard!

Breng een staaltje urine mee en dan wordt dit ter plaatse onderzocht op kristallen = blaasgruis.
(Er zijn hulpmiddelen in de praktijk verkrijgbaar om gemakkelijk en hygiënisch urine op te vangen van jouw kat! 😉 )

Is er dus effectief sprake van blaasgruis, dan wordt er een dieet aangeraden welke ervoor zorgt dat de urine pH laag wordt. Met als gevolg: de struviet kristallen zullen oplossen en verdwijnen. è geen kleine plasjes meer in huis, geen pijn meer, geen risico tot een obstructie!!

 • Is er sprake van een blaasontsteking – met een andere oorzaak – dan wordt er een ander behandelingsplan vooropgesteld met aangepaste medicatie.
 • Zorg ervoor dat jouw kat voldoende water drinkt!
  • Hierbij enkele tips:
   • Meerdere drinkbakjes in huis neerzetten – drinkfontein
   • Blikvoer in combinatie met brokken – brokken laten weken in water
 • Vermijden van ongelukken (al dan niet de oorzaak van stress )

Een handige tip: Extra kattenbakken in huis zodat de kat meer mogelijkheden heeft om te plassen => simpele regel: aantal katten in huis + 1

FLUTD is een ernstige aandoening en moet behandeld worden. Gelukkig kun je je kat helpen herstellen met een behandeling door je dierenarts en de juiste voeding!!