Spring naar de inhoud

Het kippenhok onderhouden en schoonmaken

kippen dierenartsEen kippenhok vraagt regelmatig om onderhoud en een schoonmaakbeurt. Waar moet je op letten en hoe krijg je dat voor elkaar?

Waarom hygiëne belangrijk is

Hygiëne is heel belangrijk voor de gezondheid van je kippen. Een vuil kippenhok trekt ongedierte aan en kan het immuunsysteem van je gevederde vrienden aantasten. Kippen zijn overigens zeer propere dieren en voelen zich heel gelukkig in een proper kippenverblijf.

Hoe schoonmaken en onderhouden?

Dagelijks kun je het kippenhok wat onderhouden als je de eitjes gaat ophalen. Krab de mestplank af en haal de uitwerpselen uit de ren. Geef het hok wekelijks een schoonmaakbeurt. Schrob de voeder- en drinkbakken, zitstokken en klimplanken. Vervang ook af en toe de bodembedekking. 

Legnesten kun je in de zomer maandelijks schoonmaken en in de winterperiode om de 2 maanden. Kippen houden er niet zo van wanneer er te vaak gerommeld wordt in hun legplaats.

Geef ook het nachthok af en toe eens een nieuwe schilderbeurt of behandel de metalen wanden af en toe met ontsmettingsmiddel. Verder kun je het zand of de aarde een aantal keer per jaar vervangen in het buitenverblijf. 

Waarmee schoonmaken?

Je gebruikt het best water en zeep en wat desinfecterende middelen. Gebruik 1 deel zeep op 10 delen water en gebruik niet teveel ontsmetting. Spoel alles zeer goed na tot je terug helder water krijgt. Je kan een borstel gebruiken om de opgedroogde uitwerpselen weg te schrobben en een krabber.