Spring naar de inhoud

Schapen in de tuin

schapen in de tuin dierenartsHeb je een hele grote tuin en ben je van plan om er enkele schapen in te houden? Super! Toch raden we je aan om jezelf eerst grondig te informeren. Er is namelijk heel wat wetgeving over het houden van schapen. Zorg dus dat je zeker op de hoogte bent van de nationale en plaatselijke regels. Wij geven je alvast wat meer informatie over hoe je jouw tuin helemaal schaapproof kan maken of waar je tuin zeker aan moet voldoen om schapen te kunnen houden!

 

Kuddedieren

Het allerbelangrijkste wat je moet weten over schapen is dat schapen echte kuddedieren zijn. Je mag ze dus nooit alleen houden. Een schaap alleen voelt zich namelijk onveilig en zal snel vereenzamen. Daarnaast hebben schapen ook een grote weide en een stal nodig om comfortabel te kunnen leven. 

Weide en stal

Schapen hebben nood aan een weide waarin ze kunnen grazen en zich verschuilen. Vlakke weiden zonder beschutting en mogelijkheid om zich te verstoppen, zijn ongeschikt. Laag struikgewas of de mogelijkheid om rondom de stal te lopen geeft de dieren een gevoel van veiligheid. Rond de stal of het schuilhok wordt de grond snel modderig. Je voorziet daar dus best verharding.

Voor vier dieren heb je minimaal een weide van 4000 m² nodig. Het aantal schapen dat per hectare kan gehouden worden, hangt af van het ras, het type weide en de mate waarin nog bijgevoederd wordt. Een goede afsluiting van de weide is gaas, maar let er op dat lammeren of schapen met hoorns niet vast kunnen komen te zitten. Gebruik liever geen schrikdraad: schapen voelen dit vaak niet of nauwelijks door hun wol. 

De schuilstal moet groot genoeg zijn zodat alle dieren droog kunnen staan en voldoende ruimte hebben om te eten. Per volwassen ooi voorzie je minimaal 1,4 m² ruimte en per lam (afhankelijk van de leeftijd) 0,25 tot 0,9 m². Een ram heeft meer ruimte nodig: tot 2 m². Voor vier dieren heb je minimaal een stal van 5,6 m² nodig. Aan de voerruif moet ieder dier 40 cm ruimte hebben.

Als ondergrond in de stal voorzie je best een verharde vloer. Daardoor slijten de klauwen beter af en is het gemakkelijker om de stal te reinigen. Als ligmateriaal is een dikke laag droog stro ideaal.

Verzorging

Eén tot twee keer per jaar moeten schapen geschoren worden. Ook moeten de hoeven minstens twee keer per jaar gecontroleerd worden. Dat geldt ook voor de uier. Best controleer je die zeker eens voor het dekseizoen indien je uiteraard ook een ram in de weide hebt staan. 

Afhankelijk van het behandelplan dat je samen met je dierenarts opstelt, moeten schapen ook ontwormd worden. Ook wat vaccinaties betreft, bespreek je dit best samen met je dierenarts.

Nieuw kuddelid

Heb je al schapen in de tuin lopen en wil je graag eentje aan de kudde toevoegen? Hou deze dan zeker 4 weken in quarantaine. Gebruik die periode om de klauwen van het nieuwe dier te verzorgen en te ontsmetten. Dat is bovendien ook een goed moment om het nieuwe schaap te laten ontwormen door je dierenarts.